converses de carrer i de sopars…

El meu tema favorit a l’hora de xerrar amb taxistes o amb altra gent: el futbol. No. Que vol dir viure sense electricitat a Etiopia? Tot un seguit de coses. Per exemple, que els negocis treballen dia si i dia no, de manera que ingressen molts menys diners, i a sobre, tenen molt mes temps lliure i per a gastar els pocs diners que guanyen. La imatge es comica, el propietari del negoci de torn, passa massa hores al cafe, i gasta diners que no guanya. Pero per a convertir-ho tot en una comedia total, quan li arriba la factura del llum, resulta que li cobren igual o mes que quan hi havia llum cada dia!
El perque de tot plegat es complicat. Es una combinacio de produir electricitat que es ven a Sudan, on les factures en comparacio son molt mes barates, ja que el seu govern paga l’electricitat a Etiopia molt barata, mentre els etiops no tenen llum i el paguen molt car. Lleis d’oferta i demanda! A mes a mes, no plou com caldria, i la situacio no es recupera. Si plogues molt, hi hauria molta aigua, i no hi hauria aquests problemes. O si, perque igual el contracte que vincula Etiopia i Sudan esta basat en numeros i percentatges, i no en la climatologia.
La consequencia directa de no tenir llum, es l’increment de les vendes de generadors, que funcionen amb gasolina o diesel. La questio pero, es que aixo suposa una despesa afegida, i ara, apart de pagar el llum, igual que abans, recordau, el senyor que te un negoci ha de pagar el combustible del motor. I es car, ja que el combustible, li surt carissim a Etiopia, que l’ha de comprar a paisos estrangers, pagar taxes, impostes diversos, transport des de Djibouti, etc, i tot en moneda estrangera, dollars o euros. D’aqui que estiguin tan desesperats per a obtenir moneda estrangera als bancs del govern. Totes les obres que es fan a mans dels xinesos, les han de pagar amb dollars tambe. El govern xines no accepta moneda etiop.
En resum, un desastre de gestio. Com a contrapart, per a acabar, ahir vaig compartir taula i sopar, una altra vegada al meu hotelet amb gent de mig mon, amb un somali, que em contava com el seu pais esta destrossat per la guerra i grups violents com Al Shebab, per exemple. Pero el mes interessant que va contar-me va ser com ara que no tenen govern ni administracio, ni cap tipus de control o impostos, l’economia de mercat lliure autentic funciona, ja que a Mogadisho, hi ha llum, aigua corrent potable, i telecomunicacions, i tot gracies a gent que ha muntat aquestes empreses que donen aquests serveis, lliures d’interessos politics (tot mitjancant la guerra, que trist!), i amb el sol objectiu de guanyar diners! Les targetes sim dels mobils son de franc a Mogadisho, i les trucades son les mes barates del mon. Supos que tots aquests negocis tendran presencia en el futur govern que es posi al davant de Somalia un dia en el futur. Pero sera quan hagin guanyat tots els diners que vulguin. Mentrestant, a Addis, cuna del progres i desenvolupament a Africa segons el govern, clar, no hi tenim res de tot aixo…

Anuncis

Una resposta to “converses de carrer i de sopars…”

  1. josep i bereket Says:

    hola llorenç, moltes gràcies. arribem tard (3’5 h de dia l’1). però així que poguem agafar un transport anirem al decent (provarem si hi ha sort). la informació que ens facilites es oro en paño. si a casa teva no hi ha espai farem la ruta que ens indiques… i anirem descobrint. de fet anem de pas al pueblo del nano: bahar dar (seguim el cordó umbilical). a addis tenim que fer algunes gestions: anar a veure antics companys a la casa d’acollida sobretot i per tant hi estarem potser 2 dies. encara no he sortit i tinc la sensació que tot es farà molt curt.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: