La lluita contra la malària

És un tema d’aquells escabrosos, no ho trobau? Una malaltia que mata a molta gent cada any; uns 4 milions, si no vaig malament, n’estan afectats cada any. Clar, la part escabrosa, és que són tots d’allà mateix, de les regions més pobres i desamparades, dels continents del sud.

Ara que pareix que arribarà la famosa vacuna, i que corren temps d’inversions immenses en el projecte, surt un producte nou, una pastilla amb gust de cirera, dirigida a prevenir, que no curar, la malària en els infants.

He rescatat dos breus paràgrafs de l’article en qüestió, perquè em criden l’atenció especialment:

La nueva pastilla con sabor a cereza tiene la misma composición (arteméter y lumefantrina) pero es mucho mejor tolerada por los pequeños de la casa. Un equipo coordinado por el Instituto de Salud de Ikafara (Tanzania) ha comparado a 403 menores de 12 años que tomaron la nueva píldora con 409 que recibieron el tratamiento convencional. Todos los participantes pesaban entre 5 y 35 kilogramos.

Ostres, l’han testada a Àfrica, què bé. Un no pot però deixar de pensar per què no l’han provada aquí. A veure, el seu mercat és aquí. Els africans no en compraran d’això, per motius obvis. Quina por els feia provar-la amb gent d’aquí, si finalment són els que les compraran? No sé, sempre m’han fet por aquests tests de medicaments, per molta supervisió que tenguin. O sigui, m’estim més esperar a que te la prenguis tu, i jo miraré i veuré què te passa i quines conseqüències té. Som un malpensat.

Un altre tema. Però no tendran problemes de desnutrició aquests infants? Són bons aquests referents de pes i edat? Ho dic, perquè torn a insistir, aquestes pastilles seran administrades a nins i nines d’occident, que es mouen per paràmetres de creixement i desenvolupament molt diferents; un fet que es manté a totes les edats, en la meva opinió.

Aunque el precio de las pastillas aún no se ha decidido, los investigadores afirman que será similar al de las formulaciones existentes.

Com a mínim la immensa majoria  dels infants i les famílies a Etiòpia per exemple, no poden pagar les pastilles per la malària, o sigui que tenguin gust de cirera, com a molt els sona a interessant, perquè no crec que ells coneguin aquesta fruita tampoc. Tot això comença a sonar sospitosament familiar. Crec que ja ho hem vist a moltes altres bandes i projectes: idees de gent d’aquí, per a gent d’aquí, amb fonaments i directrius fetes a despatxos d’aquí i des del desconeixement o treball de camp necessari per a desenvolupar-lo al lloc intencionat. Si aquesta és la seva intenció…

En un comentario que acompaña al trabajo, los doctores Awash Teklehaimanot, de la Universidad de Columbia, y Haily Desta, del Centro Nacional de Salud de Etiopía, aplauden la llegada y la eficacia de esta nueva píldora apta para niños.

Ostres, metges etíops i tot n’estan contents. Ho crec, tota ajuda és bona. Vull recordar que aquest estiu algú em comentava que pareix ser que hi ha més metges etíops a la ciutat de Chicago, que en tot el país africà. La falta de metges és patent, i més encara sabent que se’n van a llocs on podran gaudir de major qualitat de vida (com és normal) i beneficis econòmics espectaculars, sobretot si els comparam amb els salaris que els esperen a Etiòpia…

Anuncis

Una resposta to “La lluita contra la malària”

  1. Sandra Says:

    Tens molta raó, tot i l’alegria que pot proporcionar una noticia d’aquest tipus, fa tremolar el convenciment de que les coses no es fan com s’haurien de fer i que sempre acaben pagant els mateixos.
    Gràcies per les teves reflexions.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: