economia i el canvi de moneda

Canviar moneda, o pagar amb la moneda local pot ser una aventura. Per exemple, nomes arribar a l’aeroport de Bole, s’ha de pagar un visat. Aixo si, si no tens diners canviats, et deixen sortir a una altra sala, la de recollida de l’equipatge, on hi ha una oficina per a canviar moneda, tornar i pagar el visat.

Si aixi i tot, has pagat en dollars americans, o amb euros (17, per cert), despres marxes cap al teu hotel. Molts hotels et canviaran diners tambe. El Ghion te una oficina del Dashen bank a dins, i et canvien diners durant tot el dia, fins i tot despres d’haver tancat les seves oficines al carrer. El que es interessant pero, es que molt sovint no et demanen cap tipus d’informacio, o sigui, nom, passaport, dades personals. Simplement et fan el canvi segons l’ordre del dia, i ja esta.

Si has arribat de nit i l’oficina del banc esta tancada, la mateixa recepcio et canviara diners tambe, evidentment sense cap tipus de rebut ni constancia legal. Pero el canvi, el fa l’hotel, la recepcio, no la persona que treballa a recepcio.

Si amb tot aixo no estas content, et queda la possibilitat de sortir a fer una volteta pel carrer, o demanar a un taxista qualsevol per algun lloc on canviar diners al mercat negre. Aquest es possiblement un dels mes utilitizats, sobretot quan parlam de quantitats importants. El que es divertit tambe es que despres aquests diners negres i altres productes valuosos, documentacio confidencial, etc, son introduits o trets del pais, amb suma facilitat, en la seva majoria via diplomatics i treballadors d’ambaixades del continent.

Com a final de la nostra historia del dia, dir-vos que ahir, despres de fer una reserva a un hotel de Gondar, i per a que no em prenguin la reserva de l’habitacio (aixo passa molt per aqui) vaig decidir deixar-la pagada. En Txomin i jo ens vam decidir a anar a l’oficina de l’hotel a Addis, i despres de mes d’una hora per a emplenar un full amb el preu, vam aconseguir pujar a recepcio i pagar. Pero voliem pagar amb ET birr, i no amb dollars o euros, i la recepcio/oficina de l’hotel ens va dir que si voliem pagar en birr, necessitavem un rebut del banc de que els haviem canviat legalment. Aixi que en vaig treure un, de 15000ETB. La senyora el va mirar, me va dir que se l’havia de quedar, i encara que el que estavem pagant sortia a uns 4600ETB, i el rebut era tres vegades superior, nomes em servia per aquella vegada.

Tot un negoci aixo del canvi!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: