futurs conflictes a la banya d’Àfrica

Llegia avui aquest article d’opinió, que ve a dir, per fer-ne tres quarts, que la situació a la zona està calenta. Es veu que a l’àrea del desert d’Ogaden, cap al sud de Harar i cap a Somàlia, un grup armat, entrenat a Eritrea, ha protagonitzat una revolta amb pretensions de possiblement crear un estat independent musulmà.

Hi ha dues paraules clau al paràgraf anterior: Eritrea i musulmà. La relació és evident, i la relació amb els Estats Units també, que ara veuen com els anys de política exterior amb la marca de la casa Bush arriben al seu final (falta veure com serà la nova marca) i pretenen netejar una mica la seva imatge de suport a a un govern etíop electe amb sufragi polèmic, empresonament dels líders de l’oposició, exèrcit disparant a manifestants, i conflicte bèl·lic, conseqüent invasió de Somàlia i ocupació de la seva capital per a assegurar-se que el poder no queia en mans d’un govern… musulmà.

Clar dit així, tot de cop, sona molt bèstia, però que li hem de fer. El congrés nord-americà acaba d’aprovar mesures de pressió dirigides a Etiòpia per a que alliberi els presos polítics que calgui, i faci un canvi d’actitud, o li retirarà el seu suport. Això, si ho emmarcam dins Etiòpia, significa una feblesa política cara a la seva població, i cara als seus enemics, Eritrea i també Somàlia, on hi ha camps d’entrenament, i funcionen grups militars com el que ara està actuant a Ogaden.

El text de l’article recomanat abans proposa solucions que passen per aclarir i fixar la frontera amb Eritrea de manera definitiva, però en la meva opinió, oblida que molts etíops sempre han considerat Eritrea com a part d’Etiòpia i que la independència d’aquest país és vista com a insurgència i donarien suport a accions armades dirigides a tornar incorporar-los a Etiòpia.

Res, que com ja vaig dir fa un temps, els vents de guerra bufen i fort, i les eleccions als Estats Units seran definitives en aquest sentit, com ho han estat sempre. Me sap greu perquè encara que tots aquests conflictes són de frontera, o a zones realment perdudes i oblidades del món, i que impliquen desplaçaments de refugiats i agreugen els problemes ja molt importants que tenen en l’actualitat, possiblement no implicaran que Etiòpia segueixi amb la seva marxa triomfal cap a destinació turística africana de moda, i passi a convertir-se en tot un referent per a la cultura de l’oci al continent en un futur més pròxim que llunyà. Al cap i a la fi, qui pot oferir tanta varietat i qualitat: ètnies exòtiques, llocs místics més propis de la llegenda que de la realitat, unes línies aèries de confiança, carreteres construïdes per empreses espanyoles (mentre no facin metro!), cultura culinària d’allò més picant, i tot barrejat amb gent increïblement hospitalària que pateix fam, malalties que aquí curam amb una pastilla o que simplement ja no existeixen per a nosaltres, i fins i tot potser una… guerra!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s


%d bloggers like this: